Hopp til innhold

Dialogmøte om tilskuddsordninger for musikkfeltet

Velkommen til åpent dialogmøte om Kulturrådets tilskuddsordninger for musikkfeltet i Bergen.

23. mai 2024 kl. 12:00 - 16:00

Legg arrangementet i min kalender

USF Verftet på Sardinen, Bergen

Kulturrådet

Strømmes

I 2023 fikk Kulturrådet 3900 søknader til syv store musikktilskuddsordninger. Totalt ble 400 millioner kroner delt ut til 1670 mottakere, som dekket alt fra produksjon og konsertformidling til musikkutgivelser. De største musikktilskuddsordningene i landet støtter et bredt kunstnerisk og kulturelt mangfold i musikkfeltet og bransjen. 

Utvalgslederne og sekretariatet for de fire musikkutvalgene i Kulturrådet inviterer aktører som musikere, artister, komponister, festivalarrangører, virksomheter, musikksentre og organisasjoner i hele landet til et åpent dialogmøte om nasjonale finansieringsordninger for det frie musikkfeltet. 

Programmet er utarbeidet i samarbeid med det regjeringsoppnevnte musikkutvalget. Utvalget skal levere sin utredning i løpet av våren 2025 til Kultur- og likestillingsdepartementet. Utvalget skal gi en helhetlig gjennomgang av musikkfeltet som blant annet ser på institusjoner, organisasjoner, frivilligheten, skapere, utøvere og virkemiddelapparatet i sammenheng. 

Det felles målet for dagen er å belyse Kulturrådets ordninger, muligheter og utfordringer i det frie feltet, samtidig som vi løftet frem kunnskap, erfaringer og perspektiver som kan bidra til analyse av hvordan offentlige tilskudd til musikklivet bør innrettes. 

Vi spør:

  • Hvilke muligheter gir tilskuddsordningene for de som skaper og produserer musikk, konserter og innspillinger? Er de tilgjengelige for alle musikkuttrykk og kulturer?
  • Hvordan virker komposisjonsordningen og turnéordningen for å skape attraktive produksjoner i det frie feltet? Styrkes profesjonelle standarder i kunstnerøkonomien?
  • Hva betyr de store tilskuddsordningene for musikkfestivaler og konsertarrangører i videreutviklingen av arenaer for musikk og tilgjengelighet for publikum i hele landet?
  • Kan de faste virksomhetene på Kulturrådets ordninger utvikles innenfor dagens eksisterende budsjettrammer?

Påmeldingsfristen er satt til 20. mai. 

Meld deg på dialogmøtet her

Foreløpig program 

Del 1: Velkommen

11.30 – Registrering, forfriskninger og kaffe

12.00 – Velkommen ved medlemmer av Kulturrådet, Ivar Vogt og Nasra Ali Omar. De er også ledere av hvert sitt musikkutvalg, henholdsvis arrangør- og festivalutvalget og musikkutvalget for komposisjon, produksjon og andre musikktiltak. Leder for musikkutvalget for turné og ensembler, Gro Bergbab, og leder av utvalget for innspilling- og publiseringsstøtte, Jan Bang, deltar også.

Presentasjon av NOU Musikkutvalget som er med på møtet, og deres rolle og opplegg ved utvalgsleder Sigrid Røyseng.

Kulturrådet informerer om ordninger og arbeidet i utvalgene

12.10-12.45 – Kulturrådet har ansvar for å finansiere det frie feltet i musikk mellom institusjonene og markedsbåren og produksjon og formidling av musikk.  Dette inkluderer prioritering av søknader og tildeling av tilskuddsmidler i musikkutvalgene, samt utvikling av tilskuddsordninger og enkeltsatsinger. Vi intervjuer utvalgslederne for musikk for å få innsikt i dette arbeidet.

Del 1: Innlegg og panelsamtale om tilskuddsordningene

12.45-13.45 – Tilskudd til å skape musikk og fremføre musikk

  • Hvordan bør tilskuddsordningen for komposisjon og andre former for musikkskaping innrettes i fremtiden? Hvordan stimulere institusjoner og arrangører til å bestille, samarbeide og formidle musikkproduksjon?

Faste ensembler versus turnestøtté til band, artister og musikere

  • Antall søknader til turné- og virksomhetstøtte har økt med 75 prosent siden 2018. Hvordan kan tilskuddsordningen gi utviklingsmuligheter og dynamikk for faste ensembler og band og samtidig gi rom for øvrige økende antall artister, musikere og band på ordningen?

Utgivelse og formidling av innspilt musikk

  • Hvem blir fremtidens utgivere av musikk- og artistdrevne labler, agenturer for publisering av mastere, eller tradisjonelle plateselskap? Hvilke muligheter har den innspilte musikken i dag, og hva betyr den for kunstnerne når inntektene forsvinner i strømmeøkonomien?

Paneldebatt med innledende bidrag fra inviterte deltakere. Det vil bli åpnet for inspill fra salen. Innledere og paneldeltakere blir annonsert fortløpende.

Pause

Del 2: Levende musikk, steder og folk!

14.00-14.50 – Er de statlige virkemidlene for konsertarrangører og festivaler treffsikre? Vi ønsker innspill til en festival- og arrangørpolitikk som kan fremme utviklingen av festivaler og arrangører i spennet mellom et kommersielt marked og et kulturpolitisk samfunnsoppdrag.

  • Hvordan bør Kulturrådet prioritere for å sikre musikalsk og sjangermessig mangfold samtidig som de gir forutsigbarhet for etablerte festivaler?

Paneldebatt med innledende bidrag fra inviterte deltakere. Det vil bli åpnet for innspill fra salen. Innledere og paneldeltakere blir annonsert fortløpende.

Kort pause

Del 3: NOU-utvalget presenterer og åpner for dialog

15.00-1600 – Introduksjon av NOU Musikkutvalget, mandat og arbeidet med utredningen v/utvalgsleder Sigrid Røyseng. 

Kulturrådets ordninger retter seg mot det frie feltet. Det utgjør en viktig del av den norske musikkpolitikken. Parallelt spiller musikklivet seg ut når skapende, utøvende og formidlende innsats og opplevelser foregår i offentlig finansierte institusjoner, som del av næringslivet, i frivilligheten og sivilsamfunn, i opplæring og som del av utdanningssystemet.

  • Hvilke ringvirkninger, synergier, spenninger og konkurranseforhold utspiller seg i samvirket mellom det frie feltet og andre deler av musikklivet?
  • Hvilke behov må en helhetlig musikkpolitikk ta høyde for, der også andre virkemidler, pengestrømmer og finansieringsformer er i spill?
  • Er det offentlige virkemiddelapparatet i takt eller i utakt med muligheter, utfordringer og behov i musikklivet? Og hva bør Musikkutvalgets utredning legge vekt på?

Panelsamtale og korte inviterte innlegg: En politikk for helheten av musikklivet.

Dialog: Vi åpner for innspill fra salen.

Seminar slutt klokken 16.00